Budapest Underground Szárnyakat a magasba! A Vargyas-szoros elveszett...

Budapest Underground

Budapest egyedülálló földalatti világa szinte teljesen ismeretlen az itt lakók és az idelátogatók számára. A főváros fürdői és a Budai Vár évente több millió turistát vonzanak – ám azt kevesen tudják, hogy a látnivalók jó része egy titkos földalatti világnak köszönheti keletkezését vagy fennmaradását. Varga Livius különös kalandra hív bennünket. Szálljunk vele együtt a föld alá, és fel se jöjjünk – legalább egy hétig…

A Budapest Underground a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. Kameránk elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává, és benézünk a parlament alatti, máig lezárt titkos atombunkerbe is. A sötétség és az elzártság sokszor embert próbáló körülményeket teremt, az igazi kaland a letűnt korok megismerésében rejlik. Helyszínről helyszínre mutatjuk meg, hogy a nyirkos sötétség valóban szédítő titkokat rejt: egyszerre teszi érthetővé az évmilliókkal ezelőtti eseményeket és a közelmúlt történelmét. A műsorvezető: Varga Livius régóta figyeli az időt. Érdekli, hogy miként szabályozza az életünket, hogyan hatja át mindennapjainkat. Lenyűgözi az idő hatalma és mindenre kiterjedő ereje. Maga is afféle óraműként működik, meghatározott ritmus szerint, amit legjobban talán zenélés közben érhetünk tetten. Az adott időközönként bekövetkező történés. A szünet és a dobütés. Az elalvás, az ébredés. Az indulás, az érkezés. Kíváncsi ember lévén, mindig foglalkoztatja a gondolat, hogy miként lehet kilépni ebből a megszokott környezetből, és távolabbról szemlélni az idő folyását. Egy kísérletre vállalkozik tehát, melynek lényege, hogy gyökeresen megváltoztatja az időhöz való viszonyát. Először megfigyeli, mi történik, ha megtöri a szokásos ritmust, utána kikapcsolja-működésképtelenné teszi a környezetében található időmérő szerkezeteket, végül rájön, hogy időkapszulát kell keresnie. És aztán abban élnie. Egy darabig. Mondjuk kilenc nap elég lesz? Terveihez barlangászoktól kap segítséget, akik segítenek neki abban, hogy hosszú időt megszakítás nélkül a föld mélyén töltsön. Ez alatt az idő alatt legalább egyszer át fogják szállítani egy másik helyszínre, de azt is úgy teszik, hogy közben ne tudja meg, hányadik nap hányadik óráját éli meg éppen. A műsorvezető szinte végig egyedül tartózkodik majd a mélyben. Mindennapjait egy kamera segítségével örökíti meg, így nyújtva személyes beszámolót arról, hogy viseli a földalatti kalandot. A rendelkezésre álló ellátmány, és a világítóeszközeinek teljesítménye korlátozott, behatárolt. Előzetes kiképzést nem, mindössze két zsákot kap ahhoz, hogy összeválogassa a számára legszükségesebb dolgokat. A barlangászok és a filmesek rövid kiképzést adnak neki, majd kezdetét veszi az alászállás…

Famous Hungarian alternative musician Livius Varga has some problem with time. Fed up with the crazy rhythm of Hungary’s capital city he decides to move underground. As a psychologist by profession he’s eager to know what happens to his sense of time after spending days in total darkness. He also hopes that his expedition to the secret time capsules of Budapest helps him to understand the city’s history.
Livius is documenting his journey with a small handycam , but we can also follow his daily routine through infrared security cameras. In the first episode he explores the Labyrinth of Kőbánya – the 30 km long tunnel system under the X. district of Budapest. Throughout his adventures we learn more and more about the artificial underground facilities of the city: from the nuclear bunker under the castle district to the flooded tunnels of the Kőbánya mine.
In the second episode he discovers much older time capsule s: the natural caves under the capital. Living in Pálvölgyi cave system – the longest in Hungary -, Livius faces new challanges. As he becomes more and more familiar with his environment we are getting to know more and more secrets of the undergound Budapest. We explore the marvellous crystals of the strictly protected József-hegyi cave, and we accompany highly skilled technical divers discovering one of the longest thermal caves in the world: the Molnár János cave. But how the loneliness affects Livius’ concept of time? Where the timeless darkness of cold stone tunnels drive him after a week of isolation?
Budapest Underground features footages never seen before in television: from the underwater springs of Gellért bath to the newly discovered dripstone wonderland of the Pálvölgyi cave system. During the thrilling adventures we realize that the damp darkness hides dizzying secrets: it helps us to understand different concepts of time, connecting our daily life to the history of a metropolis, and to events happened milllions of years ago.